Inductie kookplaten

Kies het juiste product
 • De kookplaat gaat niet aan. Wat is er aan de hand?

  Belangrijk is dat de aansluiting door een erkende installateur is gedaan! Controleer de volgende zaken:

  • Is de zekering in de groepenkast in orde?
  • Staat er spanning op het stopcontact?
  • Zit de stekker goed in het stopcontact?
  • Is het kinderslot op de kookplaat geactiveerd? Volg de instructies in de gebruiksaanwijzing om deze te deactiveren.

  Biedt geen van de bovenstaande aanwijzingen een oplossing voor uw probleem? Vul een serviceaanvraag in en onze klantenservice zal u helpen.

   
 • Hoe maak ik het glazen oppervlak van de kookplaat schoon?

  1. Laat alle kookzones afkoelen voordat u de kookplaat schoonmaakt en schakel het kinderslot in voodat u begint.
  2. Gebruik geen agressieve schurende reinigingsmiddelen, spuitbussen of scherpe voorwerpen om het oppervlak van de kookplaat te reinigen die niet voor dit doel ontwikkeld zijn.
  3. Reinig het oppervlak van de kookplaat dagelijks met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel. Goed droog maken met keukenpapier of een droge theedoek.
  4. Overgekookt voedsel kunt u verwijderen door de plek in te laten weken met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel of gebruik een glasschraper. Let op: de glasschraper is scherp. Houd deze uit de buurt van de kinderen.
  5. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor keramische/inductie kookplaten voor hardnekkige vlekken. Let op: volg de aanwijzingen op de verpakking.
   
 • Moet ik nieuwe pannen kopen voor koken op inductie?

  Dat hoeft niet.

  • Controleer of de bodem van uw pannen magnetiseerbaar zijn door er een magneet tegen aan te houden.
  • De bodem moet vlak zijn. Het kan gebeuren dat de bodem van een pan kromgetrokken is door het gebruik op gas. 
   
 • De inductie kookplaat maakt een krakend geluid.

  De inductie technologie is gebaseerd op de eigenschappen van bepaalde metalen als deze worden blootgesteld aan elektromagnetische invloeden. Hierdoor ontstaan zogenaamde wervelstromen die de moleculen laten trillen. Deze trillingen worden omgezet in hitte, waardoor zachte geluiden kunnen ontstaan. Dit is normaal en is geen fout of defect.

  Hoorbare geluiden tijdens koken op de inductie kookplaat (brommen, snorren, tonen, etc.). Bij gebruik van inductie kookzones kunnen in de pannen, afhankelijk van het materiaal van de pan en de afwerking van de bodem, de volgende geluiden optreden:

  • Brommen: bij een hoge vermogensstand. Dit neemt af of verdwijnt naarmate de vermogensstand verlaagd wordt.
  • Pruttelen: bij pannen met een bodem die bestaat uit verschillende materialen (bijvoorbeeld een sandwichbodem).
  • Fluiten: wanneer de met elkaar verbonden kookzones tegelijkertijd in gebruik zijn en er op elke kookzone een pan met een bodem van verschillende materialen staat (bijvoorbeeld een sandwichbodem). 
  • Klikken: bij elektronische schakelingen, vooral bij lage vermogensstanden.

  Om de levensduur van de elektronica te verlengen, beschikt de kookplaat over een koelventilator. Als de kookplaat intensief gebruikt wordt, schakelt de ventilator in en hoort u een snorrend geluid. De koelventilator kan ook na uitschakeling van de kookplaat door blijven draaien.

   
 • De inductie kookplaat reageert niet meer op de bediening. Wat kan ik doen?

  • Controleer de zekering.
  • De vergrendeling of het kinderslot is geactiveerd.
  • Het bedieningspaneel is vuil (bijvoorbeeld door braadvet). 
  • Er kan een technische storing opgetreden zijn.
   • Maak de kookplaat gedurende ca. 1 minuut spanningsvrij door de schakelaar van de desbetreffende zekering uit te schakelen of de aardlekschakelaar uit te schakelen. Schakel na 1 minuut de zekering/aardlekschakelaar weer in.

  Biedt geen van de bovenstaande aanwijzingen een oplossing voor uw probleem? Vul een serviceaanvraag in en onze klantenservice zal u helpen.

   
 • De inhoud van de pan wordt niet warm. Hoe kan dat?

  Waarschijnlijk is de betreffende pan niet geschikt voor inductie. Controleer dit door een magneet tegen de bodem van de pan te houden. Als de magneet aan de bodem vast blijft zitten, is de pan geschikt voor inductie.

   
 • Het vermogen wordt vanzelf verminderd of de kookzone schakelt vanzelf uit. Hoe kan dat?

  Als bij de inductie kookplaat alle kookzones of twee achter elkaar liggende kookzones gebruikt worden, is het mogelijk dat de elektronica het vermogen van een kookzone automatisch verminderd voor het verkrijgen van een optimale verdeling. Dit is vooral van toepassing bij gebruik van de boosterfunctie. Het verminderen van het vermogen wordt in het display getoond.

  Biedt de bovenstaande aanwijzing geen oplossing voor uw probleem? Vul een serviceaanvraag in en onze klantenservice zal u helpen.

   
 • De koelventilator blijft draaien als de kookplaat uit is. Waarom?

  De ventilator draait door totdat de kookplaat afgekoeld is en schakelt dan automatisch uit. Als de temperatuur door de restwarmte nog te hoog is, schakelt de ventilator bij opnieuw inschakelen van de kookplaat ook weer even in.

   
 • De pan wordt sneller warm op een andere kookzone. Hoe kan dat?

  De werking van de pan is het beste op de kookzone die qua diameter het meest overeenkomt met de diameter van de pan. Een kleinere pan kan op een te grote kookzone langzamer verhit worden dan op een kleinere, beter passende kookzone, omdat de verdeling van het magnetisch veld niet zo effectief is. Dit is een natuurkundig gegeven. Gebruik daarom op de kookzones pannen die het beste bij de kookzones passen.

   
 • Waarom zijn er glanzende metaalachtige plekken zichtbaar op de inductie kookplaat?

  • Het gebruik van koperen, geĆ«mailleerde en aluminium pannen kunnen moeilijk te verwijderen vlekken op het keramische glas veroorzaken.
  • Verschuif de pannen niet op de kookplaat. Til ze op en verplaats ze. Dit voorkomt de afzetting van metaal op het glas.
  • Plaats nooit lege pannen op het bedieningspaneel.
  • Plaats ook geen lege pannen op de kookplaat, dit kan de bodem van de pan beschadigen.
   
 • Voor welke type kookplaat kan ik het beste kiezen?

  Onze kookplaten zijn er in verschillende soorten en maten, het is belangrijk om te kijken wat het beste bij uw wensen en benodigdheden past.

  -    Inbouw of vrijstaand?
  Onze kookplaten kunnen op twee verschillende manieren geplaatst worden in uw keuken: als vrijstaand model of inbouw model. Vrijstaande kookplaten worden bovenop uw keukenblad of op bijvoorbeeld een koelkast of vaatwasser geplaatst, inbouw kookplaten worden in het keukenblad geplaatst. Beide varianten werken hetzelfde. Het grootste verschil is dat alle vrijstaande kookplaten op een normaal stopcontact kunnen. Voor de inbouw kookplaten heeft u een 2- of 3-fasen aansluiting nodig.

  -    Gas of inductie?
  Koken op gas is momenteel de meest gebruikte vorm van koken. De temperatuur is goed te regelen en u kunt al uw pannen gebruiken. 
  Koken op inductie is een veilig alternatief omdat er geen open vuur is. De kookplaten zijn voorzien van een kinderslot en zijn makkelijk te bedienen met de tiptoetsbediening. De inductiekookplaten zijn makkelijker schoon te maken en warmen de pannen sneller op. Een inductiekookplaat is energiezuinig en schakelt automatisch uit als er geen pan op staat.

   
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe inductiekookplaat?

  Een inductiekookplaat vraagt een hoog vermogen, hou rekening met de stroomvoorziening.

  -    1-fase kookplaat, voor een normaal stopcontact
  Wilt u overstappen naar koken op inductie en geen aanpassing doen in uw meterkast? Dan is een kookplaat met 1-fase de oplossing. De 1-fase kookplaten hebben een normale stekker waardoor u die gewoon op een standaard stopcontact kunt aansluiten. Een nadeel is dat u niet de boostfunctie op alle kookzones tegelijk kunt gebruiken.

  -    2- en 3-fasen kookplaat, voor een Perilex aansluiting
  Voor een 3-fasen kookplaat moet u eerst kijken in de meterkast of u krachtstroom heeft. Als u krachtstroom heeft kunt u zowel een 2-fasen als een 3-fasen kookplaat gebruiken.

  -    Het is belangrijk om pannen te hebben die geschikt zijn voor inductie. De bodem van de pan moet magnetisch en recht zijn. Als u de pan eerder heeft gebruikt op een gaskookplaat is de kans groot dat de bodem van uw pan vervormd is en niet meer wordt herkent door de inductiekookplaat. Het is verstandig om nieuwe inductiepannen aan te schaffen.

   
 
 
Naar boven