Airconditioners

Kies het juiste product
 • Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een luchtkoeler?

  -    Een luchtkoeler is een ventilator met een waterreservoir gevuld met water en koelelementen waardoor je extra verkoeling krijgt door de koude lucht die uit het apparaat wordt geblazen. Er hoeft in tegenstelling tot een mobiele airco geen afvoer naar buiten.

  -    Een mobiele airco zorgt er juist voor dat vocht en warmte uit de ruimte worden gehaald om hiermee een aangename temperatuur te geven voor de gehele ruimte en niet alleen in de koude luchtstroom. Wel moet er een afvoer naar buiten om de warmte en het vocht af te voeren.

   
 • Welke capaciteit heb ik nodig?

  De capaciteit van een mobiele airco wordt aangeduid in ‘wattage’ of in ‘BTU’, in onderstaand voorbeeld gaan we uit van wattage.

  Bepaal de inhoud van de ruimte

  -    De inhoud van een ruimte berekent u door lengte x breedte x hoogte te vermenigvuldigen. Voorbeeld: voor een ruimte van 5 meter lang, 4 breed en 2,5 meter hoog komt u dan op: 5 x 4 x 2,5 = 50 m3

  Bepaal hoe goed de ruimte is geïsoleerd

  -    Om dit te bepalen zijn er 3 factoren bepaald, bij twijfel altijd factor 50 nemen om er zeker van te zijn dat je voldoende capaciteit hebt.

  -    Factor 30: Goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen, geen plat of schuin dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen.
  -    Factor 40: Minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
  -    Factor 50: Een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

  De koelcapaciteit berekenen

  -    Om de koelcapaciteit te berekenen pakken we weer even het voorbeeld uit stap 2 en gaan we uit van een factor 50. Vermenigvuldig de inhoud van de ruimte (50m3) met de factor die voor jou situatie van toepassing is, we gaan nu even uit van factor 50.

        •   Stap 1: Inhoud ruimte: 5 x 4 x 2,5 = 50 m3
        •   Stap 2: Factor 50
        •   Stap 3: 50 x 50 = 2500 Watt

  -    Om de ruimte goed te koelen heeft u dus een airco nodig van minimaal 2500 Watt, ook wel 2,5 kW (2500/1000).

  -    Het vermogen van een airco wordt ook wel gemeten in BTU (British Thermal Unit) per uur, hierbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU/uur. In bovenstaand voorbeeld komen we dan uit op 2500 x 3,4121 = 8.530,3 BTU.

   
 • Moet er een afvoerslang naar buiten?

  -    Ja, mobiele airco’s trekken en voeren de warmte uit de kamer. Daarom moet u gebruik maken van een afvoerslang die uit het raam of uit de deur hangt. Op deze manier voert uw airco de warmte af naar buiten. Hierdoor is het ook belangrijk dat uw airco in de buurt van en raam of deur staat. De afvoerslang geeft ook warmte af, zorg er voor dat deze zo kort mogelijk is. Probeer indien mogelijk de airco op een verhoging te plaatsen zodat deze op dezelfde hoogte staat als het raam en de afvoerslang zo kort mogelijk blijft. Ook is het belangrijk dat u de kier waar de slang doorheen gaat zo veel mogelijk afdicht zodat warme lucht van buiten niet naar binnen komt.

  -    Als u wilt koelen zonder een afvoerslang kunt u kiezen voor een luchtkoeler.

   
 • Hoelang duurt het om een ruimte te koelen?

  -    Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van de kamer die u wilt koelen en de hoeveelheid warmte(toevoer) in die ruimte. Dit is dus niet eenvoudig te beantwoorden.

  -    Houd rekening met warmte die al in de materie (muren, meubels etc.) aanwezig is en zie het koelproces als een soort touwtrekwedstrijd tussen warmte-energie en koelenergie.

  -    Let wel: hoe eerder u de airco aan zet, hoe beter: het is makkelijker om de temperatuur vast te houden dan om de temperatuur in de ruimte te laten dalen.

  -    Als u door het apparaat ’s nachts te laten draaien de materie weet te koelen, levert dat overdag soms meer profijt op dan de airco overdag laten draaien: de muren nemen overdag namelijk eerst de warmte op alvorens de lucht wordt verwarmd.

   
 • Het waterreservoir is snel vol, is dit normaal?

  -    Wanneer het waterreservoir snel vol zit kan dit verschillende redenen hebben, de lucht in de ruimte is zeer vochtig waardoor er niet voldoende vocht kan worden afgevoerd naar buiten. In dit geval zou je een emmer of bakje onder het afvoerpijpje kunnen zetten zodat de airco het water kan afvoeren en het reservoir niet vol raakt. Let wel, de airco zal hierdoor wel minder goed gaan functioneren wat gevolgen kan hebben voor de uiteindelijke temperatuur in de ruimte.

  -    Een andere reden dat het waterreservoir snel vol is kan zijn dat de mobiele airco niet goed is geïnstalleerd, de airco krijgt hierdoor de warme lucht en het vocht niet goed genoeg naar buiten geblazen waardoor het weer in het waterreservoir terecht komt. Probeer de afvoerslang altijd zo kort mogelijk en met zo min mogelijk bochten naar buiten te plaatsen.  

   
 • De airco lekt water, hoe komt dit?

  Is de stop van het reservoir aan de achterzijde van de unit juist gemonteerd (rubber stop + schroefdop)? Of is de luchtslang onjuist toegepast (verlengd, scherpe bochten erin, etc.)? Hierdoor kan condensvorming optreden.

  Heeft de unit onlangs gefunctioneerd en is deze daarna verzet of is de unit niet horizontaal geplaatst? Hierdoor kan condenswater over het opvangbakje gelopen zijn en zo langs de binnenkant van de behuizing uit de unit lopen.

   
 • De airco maakt meer geluid dan ik prettig vind. Hoe komt dit?

  -    Het is normaal dat uw airco tijdens gebruik geluid maakt. Het geluid komt van het stromen van de koelvloeistof binnenin de airco.

  -    Staat de airco op een houten (verdiepings)vloer? Leg er een stuk vloerbedekking of ander dempend materiaal onder. 

  -    Treedt resonantie op met andere objecten in de ruimte of delen van de airco? Schakel de ventilatorsnelheid in een andere stand.

   
 • Als bij het koelen water vrijkomt, waar blijft dat dan?

  Doordat de aangezogen lucht langs de koude verdamper stroomt, condenseert een deel van de in die lucht aanwezige waterdamp. Het vocht wordt opgevangen in een watervat en wordt soms gebruikt om de warme condensor te koelen. Hierdoor verdampt het water en wordt het samen met de warme lucht naar buiten geblazen. Dit geeft een verbetering van het koelvermogen. 

  In extreme omstandigheden kan het voorkomen dat niet al het water op deze wijze afgevoerd kan worden. De unit schakelt dan uit, omdat het watervat vol is en geeft dit aan. U kunt dan na het legen van het vat of het afvoerslangetje de unit weer opstarten.

   
 • Hoe vergroot ik de effectiviteit van mijn mobiele airco?

  -    Zorg voor een gat in de muur, deur of het raam waar de afvoerslang precies doorheen past, gebruik de Inventum luxe raamafdichtingskit om het raam volledig af te sluiten. Dit voorkomt het vals aanzuigen van warme lucht.
  -    Isoleer zo mogelijk de afvoerslang met isolatiemateriaal of een grotere slang er omheen. Dit voorkomt dat de afvoerslang zelf de ruimte opwarmt (deze geeft vaak hitte af).
  -    Plaats de airco eventueel verhoogd om de afvoer zo kort mogelijk te houden en de afvoer met zo weinig mogelijk bochten naar buiten te brengen. Als de slang te veel gebogen is kan de airco minder efficiënt werken. Hierdoor zal de hoeveelheid koelen ook afnemen.
  -    Investeer in een systeem met meer capaciteit dan je strikt genomen voor de ruimte nodig hebt. Beter overcapaciteit dan te weinig capaciteit.
  -    Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom de mobiele airco. Hij moet gemakkelijk lucht kunnen aanzuigen.
  -    Bescherm de ruimte tegen warmte, zorg er voor dat warmte van buiten niet naar binnenkomt. Gebruik hiervoor zonwering, gordijnen of andere raambedekking. Sluit de ramen en deuren goed zodat er geen warme lucht van buiten naar binnen komt.
  -    Zet het apparaat al aan vóórdat het bloedheet is, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg. ’s Nachts en ’s ochtends vroeg neemt de temperatuur niet toe. Dit is de tijd waarop je moet proberen de temperatuur zo laag mogelijk moet zien te krijgen.
  -    Verwacht niet dat je een ruimte even in een uurtje koel krijgt. Tijdens hete dagen staat je mobiele airco hele dagen te draaien.
  -    Zorg dat je de unit schoonhoudt. Kijk regelmatig naar de filters en maak ze zo nodig schoon. Dat scheelt een stuk!
  -    Stel de airco +/- 7°C lager in dan de buitentemperatuur, het voelt al zeer aangenaam in de kamer als het buiten 30°C is en in je kamer 23°C. De airco haalt namelijk niet alleen de temperatuur naar beneden maar ook de luchtvochtigheid.

   
 • Waarom zou ik kiezen voor een mobiele airco?

  -    U kunt een mobiele airco zelf plaatsen. U hebt geen monteur nodig.

  -    Een mobiele airco is praktisch en handzaam. U kunt de airco naar de ruimte rijden die u op dat moment wilt koelen. 

   
 • Hoe moet ik mijn airco onderhouden?

  -    Zorg voor een schone omgeving, het is belangrijk dat u de airco niet in een stoffige of vuile ruimte plaatst.
  -    Reinig de buitenkant van uw airco minstens een keer per week met een vochtige doek of spons. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Droog vervolgens de buitenkant van het apparaat.
  -    Reinig het luchtfilter elke twee weken. Het luchtfilter kan namelijk verstopt raken met stof en vuil. Trek het luchtfilter uit de luchtinlaat aan de zijkant van het apparaat. Reinig het luchtfilter met een zacht reinigingsmiddel in lauwwarm water en laat het aan de lucht drogen. Leg het luchtfilter niet in de zon of op de verwarming om te drogen. Schuif vervolgens het luchtfilter terug. Controleer of deze volledig droog is voordat de airco weer gebruikt wordt.
  -    Reinig de ventilatieroosters met behulp van een stofzuiger met een zachte borstelzuigmond.

   
 
 
Naar boven