• faq banner

Wasmachines

Kies het juiste product
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine?

  Het is belangrijk om eerst te bedenken hoeveel kilogram was u per lading wilt wassen. Of u een energiezuinige wasmachine zoekt en hoeveel lawaai deze mag maken. Let dan bij uw keuze op het vulgewicht, energieklasse en het geluidsniveau van de wasmachine.

   
 • Welk vulgewicht moet ik kiezen als ik een wasmachine ga kopen?

  Dat hangt af van het aantal personen in uw huishouden en de hoeveelheid was. Een wasmachine met 8 kilogram vulgewicht is normaal gesproken geschikt voor 1 tot 4 personen. Een machine met een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor een huishouden met 5 of meer personen.

   
 • Wat is het toerental van een wasmachine?

  -    Het toerental geeft aan hoeveel rondjes de trommel per minuut maakt, dit wordt ook wel 'rpm' (rounds per minute) genoemd. Een hoger toerental zorgt ervoor dat uw kleding droger uit de wasmachine komt.
  -    Een wasmachine die centrifugeert met 1400 toeren zorgt ervoor dat de was behoorlijk droog is. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Maar bij een toerental hoger dan 1400 rpm slijt uw was wel sneller.

   
 • Hoeveel lawaai is normaal voor een wasmachine?

  -    Het geluidsniveau van een wasmachine wordt uitgedrukt in dB (decibel):

  -    78 dB (decibel) of meer: Categorie luid.
  -    74 en 77 dB: Categorie normaal.
  -    72 of 73 dB: Categorie stil.

  -    Als uw wasmachine op een plek staat waar u hem niet hoort, maakt het geluidsniveau niet zo veel uit. Kies anders voor een machine heeft die minder geluid maakt.

   
 • Hoe sluit ik mijn wasmachine aan?

  -    Plaats de wasmachine bij voorkeur op een harde vloer, zoals beton. En in de buurt van een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact. 
  -    Zet het apparaat niet in een ruimte waar de temperatuur onder de 5°C kan zakken, de onderdelen van het apparaat kunnen beschadigd raken als het water in de slangen bevriest.
  -    Plaats de wasmachine op een stevige ondergrond en zorg ervoor dat de machine waterpas staat met behulp van de verstelbare pootjes. Doet u dat niet dan kan hij tijdens het centrifugeren flink gaan schudden of zelfs aan de wandel gaan. Het gevolg is meer herrie en een te natte was aan het einde van het programma. Een houten vloer is minder geschikt om een wasmachine op te zetten, omdat de vloer kan gaan meetrillen als de machine centrifugeert.
  -    Vóór het eerste gebruikt moeten de transportbouten aan de achterkant verwijderd worden! Verwijdert u de bouten niet dan gaat de wasmachine tijdens het gebruik stuk. Bewaar de transportbouten wel voor als u de machine ooit wilt verplaatsen.
  -    Sluit de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting van de wasmachine zit aan de achterkant. Draai de aansluitingen alleen met de hand aan. Zet de watertoevoer aan en controleer op lekkage. 
  -    Steek de waterafvoerslang in de afvoer, niet dieper dan 15 centimeter.
  -    Sluit uw wasmachine aan op een geaard stopcontact om kortsluiting te voorkomen. U herkent een geaard stopcontact aan de twee ijzeren pennetjes, aan de boven- en onderkant van uw stopcontact. 
  -    Laat de wasmachine voor het eerste gebruik minstens 2 uur op temperatuur komen.

   
 • Hoe ontkoppel ik mijn oude wasmachine?

  -    Haal de stekker van uw oude wasmachine uit het stopcontact. 
  -    Draai de toevoerkraan dicht met de klok mee. 
  -    Koppel de toevoerslang los door de ring tussen de kraan en de slang te draaien. Let op: Er kan water uit de slang komen, vang dit op in een teiltje of emmer. 
  -    Haal de afvoerslang uit de afvoer en laat de slang leeglopen in een teiltje of emmer. 
  -    Het afvoerfilter moet ook geleegd worden. Plaats daarvoor een handdoek en bakje voor het filter. Open het klepje voor het afvoerfilter, dat vindt u onder in de wasmachine. Gebruik het slangetje bij het filter om al het water weg te laten lopen. Draai hierna het filter los en vang het resterende water op. Plaats het filter terug en doe het afvoerklepje dicht. 
  -    Plak de slangen eventueel met tape aan de achterkant van de wasmachine met de opening omhoog. Dat voorkomt dat er toch nog water uit loopt.
  -    U kunt uw oude wasmachine nu weghalen.

   
 • Hoe gebruik ik mijn wasmachine?

  -    Kijk naar de wasvoorschriften op het label van het te wassen product. 
  Daarop staat of het in de wasmachine mag en op welke temperatuur het gewassen kan worden. Sorteer op kleur, stof en temperatuur. Doe per keer niet te veel of te weinig was in de machine, want dat kan onbalans in de machine veroorzaken.
  -    Gebruik de juiste dosering wasmiddel. 
  Kijk op de verpakking om te zien hoeveel wasmiddel er nodig is. Teveel wasmiddel maakt de was ruw, bij te weinig wasmiddel gaan vuil en vlekken er niet goed uit. Gebruik ook het juiste soort wasmiddel. Er is bijvoorbeeld apart wasmiddel voor bijvoorbeeld witte was of donkere en gekleurde was.
  -    Kies het juiste wasprogramma bij elke was. 
  Er zijn wasprogramma’s die automatisch de juiste instellingen gebruiken. Kijk ook op het wasetiket van uw kleding voor meer informatie over de geschikte wasprogramma’s. In de handleiding bij uw machine staat het maximale vulgewicht en het toerental dat bij een programma hoort.
  -    Laat de natte was niet in de machine zitten.
  Haal het wasgoed direct na afloop van het programma uit de wasmachine. Als het te lang in de machine blijft zitten, kan dat vieze geuren en mogelijk schimmel veroorzaken.

   
 • Hoe houd ik mijn wasmachine schoon en fris?

  -    Trommelreiniging

  -    Kijk of uw machine een programma heeft voor trommelreiniging. Gebruik dat ten minste één keer per maand. Hierdoor zal uw wasmachine langer meegaan en fris blijven.
  -    Als uw wasmachine geen trommelreinigingsprogramma heeft, laat dan de wasmachine leeg draaien met een programma voor kookwas (90°C). Laat de wasmachinedeur na het programma open zodat de trommel volledig droogt.

  -    Wasmiddellade

  -    Spoel regelmatig de wasmiddellade schoon met warm water. Hiermee voorkomt u dat zeepresten zich ophopen waardoor stank kan ontstaan.

  -    Deur

  -    Reinig het glas in de wasmachinedeur en maak het rubber van de deur regelmatig schoon met een vochtige doek. 

  -    Filter

  -    Leeg regelmatig het wasmachinefilter. Dat kunt u vinden aan de onderkant van de wasmachine. Het filter zit bij de afvoerpomp en vangt pluizen en andere objecten op die van het wasgoed losraken. Uw wasmachine centrifugeert daardoor mogelijk minder goed of geeft een foutmelding. 
  Leg een dweil op de vloer ter hoogte van het filter voordat u het schoon gaat maken. Dit om vrijkomend water op te vangen.

   
 • Hoe ontkalk ik mijn wasmachine?

  -    Controleer of er geen wasgoed meer in de trommel zit. 
  -    Vul de wasmiddellade met ontkalker. Dit moet in hetzelfde vak als waar u normaal het wasmiddel in doet. De dosering van de ontkalker staat vermeld op de verpakking.
  -    Draai een wasprogramma op 40°c of 60°c zonder voorwas. Laat het wasprogramma tot het einde draaien.
  -    Draai nog een keer hetzelfde wasprogramma zonder ontkalker en zonder wasgoed in de machine. Dit om de laatste resten van de ontkalker te verwijderen.
  -    Kalkaanslag is schadelijk voor uw wasmachine. De machine verbruikt meer energie en de levensduur wordt verkort. Ontkalk uw machine daarom regelmatig.

   
 • Wat moet ik doen als de afvoer verstopt is?

  -    U kunt de verstopping op een van de volgende manieren proberen te verwijderen:

  -    Spoel de afvoer met kokend water en soda 
  Vul een emmer met kokend water en een pak soda. Verwijder de afvoerleiding van uw wasmachine uit de afvoer. Giet voorzichtig het hete sodawater met een trechter langzaam in de afvoer. Laat dit een paar minuten rusten en test of de afvoer nu doorloopt als u er water in giet.
  -    Trek de verstopping los met een trekveer 
  Schuif de trekveer in de afvoer tot u niet meer verder kunt. Draai de trekveer rond en heen en weer om de verstopping los te trekken.
  -    Los de verstopping op met gootsteenontstopper 
  Controleer of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van uw afvoer. Dit staat op de verpakking. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de ontstopper.

  -    Lukt het met de bovenstaande tips niet om de afvoer open te krijgen? Laat dan een vakman komen.

   
 • Wat kan ik doen tegen pluisvorming?

  Pluisvorming is nooit helemaal te voorkomen. Tijdens het gebruik en het wassen van kleding en ander textiel laten er altijd vezels los. Was het artikel, voor de minste pluisvorming, volgens het advies op het label. Draai het voor het wassen binnenstebuiten. De goede kant blijft dan langer mooi. U kunt het artikel ook in een speciale waszak wassen om slijtage en pluisvorming tegen te gaan.

   
 • Wat moet ik doen als mijn wasmachine wiebelt en veel geluid maakt?

  -    Controleer of uw wasmachine waterpas staat. Leg een waterpas op uw wasmachine en controleer de positie van de luchtbel, deze moet tussen de twee streepjes zijn. Als dit niet het geval is stelt u het bij met behulp van de verstelbare pootjes onder de wasmachine. 
  -    Het kan aan de vloer onder de wasmachine liggen. Zet de wasmachine op een stevige ondergrond, liefst een betonnen vloer. Leg op een houten vloer een stevige plaat multiplex onder de wasmachine.
  -    Een andere oorzaak van een trillende wasmachine is onbalans. Dat kan komen door teveel of juist te weinig was in de machine. Verdeel de was opnieuw in de machine. Helpt dat niet? Haal er dan wat was uit of voeg, bij weinig was, juist wat extra toe.
  -    Controleer of u veel geluid hoort als u door de lege trommel draait met de hand. Als het stroef aanvoelt dan zijn de lagers toe aan vervanging. Als dit binnen de garantietermijn is neem dan contact op met onze klantenservice.
  -    Als de trommel een schrapend geluid maakt is er mogelijk een voorwerp zoals muntgeld tussen de rubberen afdichting geglipt en tussen trommel en kuip terecht gekomen. Verwijder het voorwerp om schade aan uw machine te voorkomen.
  -    Als de wasmachine veel geluid maakt met het pakken van water dan is er sprake van waterslag. Bij waterslag hoort u een klappende of bonkende waterleiding. Dat kunt u oplossen door het (laten) plaatsen van een waterslagdemper.
  -    Uw wasmachine kan ook geluid maken tijdens het centrifugeren omdat de wasmachinetrommel te veel bewegingsvrijheid heeft. Mogelijk zijn de schokbrekers of veren toe aan vervanging. Als dit binnen de garantietermijn is, neem dan contact op met onze klantenservice.

   
 • Wat moet ik doen als mijn wasmachine niet goed centrifugeert?

  -    Dit kan door onbalans van de machine komen. Oorzaken kunnen zijn:

  -    De machine staat niet goed waterpas of staat op ondergrond die niet stevig genoeg is.
  -    Een slechte afvoer van het water, veroorzaakt door een verstopt filter of een verkeerde hoogte van de afvoerbuis.
  -    Wasgoed wat in elkaar is gaan zitten, zoals bijvoorbeeld kussenslopen of dekbedovertrekken. 
  -    Te weinig of juist teveel was in de machine.
  -    Wasgoed wat veel water opneemt, zoals bijvoorbeeld jeans, molton en grote handdoeken.

  -    Of u hebt een programma gekozen dat niet bij het soort wasgoed past. Alleen op 'KATOEN' en het 'ECO'-programma mag de trommel maximaal worden beladen. 
  -    Bij sommige wasprogramma’s draait de centrifuge met een lager toerental. Dat hoort ook zo. Bij welke programma’s dat het geval is kunt u lezen in de programmatabel in de handleiding.
  -    Als de storing met bovenstaande aanwijzingen niet is verholpen, is er mogelijk een technisch probleem. Als dit binnen de garantietermijn is, kunt u contact hiervoor opnemen met onze klantenservice.

   
 • Wat moet ik doen als de wasmachine een storing heeft?

  -    De meeste storingen kunt u zelf oplossen. In de handleiding van de wasmachine staat een tabel met foutmeldingen en wat u kunt doen om het probleem te verhelpen. 
  -    Dit kan ook helpen: Haal de stekker uit het stopcontact en sluit deze na een paar minuten weer aan. Kijk of dit het probleem heeft verholpen.
  -    Lukt het niet om het op te lossen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

   
 • Waarom duurt het wassen langer dan aangegeven?

  Het wasproces wordt continu gemeten. Hierdoor varieert de lengte van het wasprogramma. Een wasprogramma kan tot 60% langer duren dan de tijd die er voor staat. Extra spoelbeurten of onbalans in de machine kunnen hiervan de oorzaak zijn.

   
 • Hoe komt het dat al het wasmiddel in het zeepbakje achterblijft?

  -    Mogelijk hebt u het verkeerde vakje gekozen voor het wasmiddel. Het hoofdwasmiddel gaat in het grootste vak in het zeepbakje. Daarnaast is er ook nog een vakje voor voorwas en wasverzachter. 
  -    Het zeepbakje kan vervuild zijn, waardoor het wasmiddel niet goed door kan lopen. Er blijft dan ook water in het zeepbakje staan. Verwijder en reinig het zeepbakje volgens de instructies in de handleiding.

   
 • Wat moet ik doen als het wasgoed aan de trommel kleeft?

  -    Door het hoge centrifugetoerental wordt het wasgoed tegen de wand van de trommel geperst. Vooral handdoeken blijven in de in de gaten van de trommel vastzitten. Als u een lager toerental kiest voor centrifugeren zal de was minder kleven. 
  -    Ook de hoeveelheid wasmiddel die u gebruikt heeft invloed op het kleven. 

   
 • Wat moet ik doen als mijn wasmachine lekt?

  Kijk eerst waar de lekkage vandaan komt.

  -    De aan- of afvoerslang lekt
  Controleer of de slang aan beide kanten goed vast zit. Draai zonodig vast. 
  Controleer of de slang beschadigd is en vervang deze als dat het geval is.
  -    De wasmiddellade lekt
  Er kan wasmiddel in de lade zijn opgehoopt. Haal de lade uit de wasmachine en maak hem schoon onder de kraan met warm water en een spons.
  -    De rubberen ring lekt
  Dat kan komen door een scheur in het manchet. Dit is de rubberen ring aan de rand van de trommel. Als dit het geval is, neem dan contact op met onze klantenservice.
  -    Het lekt bij de deur
  Als de deur niet goed sluit kan het zijn dat er een stuk wasgoed tussen zit. Zet de wasmachine uit, draai de watertoevoer dicht en haal de stekker uit het stopcontact. Verwijder het wasgoed dat vast zat en droog de machine zo goed mogelijk af. Sluit uw wasmachine opnieuw aan. 
  Het kan ook zijn dat de deur niet goed sluit, omdat er vuil op de rand van de deur zit. Maak de deur, het glas en het rubber goed schoon.
  -    De wasmachine lekt met afpompen
  Controleer of de afvoerslang niet dieper dan 15 centimeter in de afvoer zit. Gebruik eventueel een steunbeugel om de slang goed op zijn plaats te houden.
  Controleer of de afvoer verstopt is. U kunt zelf proberen om dit te verhelpen of een vakman bellen.
  -    De machine lekt bij het klepje onderaan de voorzijde
  Dan is het pompfilter niet goed dichtgedraaid of teruggeplaatst. Kijk in de handleiding hoe u dit moet doen.

  Indien de bovenstaande gevallen niet van toepassing zijn, dan is er mogelijk een technisch probleem. Neem contact op met onze klantenservice.

   
 • Waarom heb ik veel schuim tijdens het wassen?

  Als u teveel wasmiddel gebruikt of verschillende middelen door elkaar, kan er te veel schuim in de machine ontstaan. Het schuim kan zich naar buiten werken waardoor de wasmachine gaat lekken en een storing geeft.

   
 • Wat moet ik doen als de wasmachine geen water pakt?

  -    Controleer of de kraan geopend is. Is dat wel het geval? Dan kan de aquastop geactiveerd zijn, omdat de aanvoerslang lekt. Dat kunt u zien aan de rode indicatie in het kijkglaasje in de aquastop. 
  -    Bij een lekke aanvoerslang of een ander technisch probleem hebt u een monteur nodig.

   
 • Wat moet ik doen als het wasprogramma niet start?

  Controleer of de deur goed is gesloten. Als het probleem blijft bestaan, dan is er mogelijk een technisch probleem. Bij een defect deurslot geeft de wasmachine 10 seconden na op 'Start' te hebben gedrukt een foutcode weer.

   
 • Wat moet ik doen als de deur van de wasmachine niet opengaat?

  Tijdens het wasprogramma zit de deur van de wasmachine op slot. U kunt de deur 1 minuut na het einde van het programma openen. Gaat de deur nog niet open? Dan is er mogelijk een technisch probleem. Neem contact op met onze klantenservice.

   
 
 
Naar boven