Koelen

Kies het juiste product
 • Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een nieuwe koelkast?

  Het is belangrijk om eerst te bedenken hoeveel u wilt bewaren. Of u een energiezuinige koelkast zoekt en hoeveel lawaai deze mag maken. Let dan bij uw keuze op de inhoud, type, energieklasse en het geluidsniveau van de koelkast.

   
 • Voor welke type koelkast kan ik het beste kiezen?

  -    Dat hangt af van het aantal personen in uw huishouden en hoeveel u wilt koelen en invriezen. 
  -    Een tafelmodel is groot genoeg als u alleen of met zijn tweeën woont. 
  -    Als uw huishouden bestaat uit 3 tot 4 personen kunt u kiezen voor een koel-vriescombinatie. 
  -    Als u een goot huishouden heeft of veel wilt koelen en invriezen kunt u kiezen voor een Amerikaanse koelkast. Hier zitten het koel- en vriesgedeelte naast elkaar.
  -    Als u veel wilt invriezen kunt u ook kiezen voor een losse vriezer. Een tafelmodel is voldoende als u alleen of met zijn tweeën woont. Als u meer wilt invriezen kunt u kiezen voor een vrieskast met 5 tot 10 lades. Een vrieskist is een optie als u meer ruimte nodig heeft. 
  -    Als u een huishouden heeft van 1 of 2 personen is een vriezer met 100 liter inhoud genoeg. Als u een huishouden heeft met meer personen of meer wilt invriezen kunt u kijken naar vriezers met een inhoud van meer dan 200 liter.

   
 • Wat zegt het geluidsniveau over een koelkast?

  Het geluidsniveau van een koelkast wordt uitgedrukt in dB (decibel). Hoe lager het aantal decibel, hoe stiller de koelkast is.

  -    41 dB of meer: Categorie luid.
  -    39 dB of 40 dB: Categorie normaal. 
  -    38 dB of minder: Categorie stil. 
   
  Als uw koelkast op een plek staat waar u het niet hoort, maakt het geluidsniveau niet zo veel uit. Kies anders voor een koelkast die minder geluid maakt.

   
 • Wat zijn de klimaatklassen van een koelkast?

  -    SN (Subnormaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C.
  -    N (Normaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C.
  -    ST (Subtropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +38°C.
  -    T (Tropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C.

   
 • Wat betekenen de sterren van een vriesvak?

  Iedere vriezer/vriesvak heeft nul tot en met vier sterren die aangeven wat de minimale temperatuur van de vriezer/vriesvak is.

  -    **** 4 sterren: Temperatuur -18°C of lager, geschikt voor het invriezen van vers voedsel
  -    *** 3 sterren: Temperatuur -18°C
  -    ** 2 sterren: Temperatuur -12°C
  -    * 1 ster: Temperatuur -6°C

   
 • Wat is invriescapaciteit?

  De invriescapaciteit geeft aan hoeveel kilo aan etenswaren u in 24 uur kunt invriezen.

   
 • Wat is No Frost?

  Met een No Frost optie is het niet meer nodig om de vriezer te ontdooien. Er hoopt zich geen ijs meer op, daardoor is de vriezer ook zuiniger met energie.

   
 • Wat moet ik doen als de stroom uitvalt?

  De vriezers en vriesvakken hebben een bepaalde bewaartijd bij stroomuitval.
  Binnen dit tijdslot blijven uw etenswaren nog bevroren en vers.

   
 • Hoe sluit ik mijn koelkast aan?

  -    Plaats de koelkast vlak bij een stopcontact en zorg voor een juiste omgevingstemperatuur die overeenkomt met de klimaatklasse van uw koelkast. Zet uw koelkast waterpas op een vlakke ondergrond.
  ​​​​​​​-    Laat uw koelkast ongeveer 3 uur staan voordat u hem aansluit en aanzet. Dit heeft te maken met het koelmiddel in de koelkast.
  -    Hou ongeveer 10 centimeter vrij aan alle kanten van de koelkast, hierdoor zal uw koelkast goed ventileren en uw etenswaren beter koelen.
  -    Sluit de koelkast aan op een geaard stopcontact. Het is belangrijk dat u geen verlengkabel of stekkerdoos gebruikt. Als u een verlengkabel of stekkerdoos gebruikt worden deze te warm en levert dit brandgevaar op. Een geaard stopcontact is te herkennen aan de twee ijzeren pennetjes, aan de boven- en onderkant van uw stopcontact.
  -    Als u een Amerikaanse koelkast met waterdispenser heeft moet u zorgen voor een waterkraan in de buurt.

   
 • ​​​​​​​Hoe verplaats ik mijn (oude) koelkast?

  Na de volgende stappen kunt u uw koelkast zonder schade verhuizen: 

  -    Haal uw koelkast leeg.
  -    Ontdooi het vriesvak als u die heeft. Doe dit minstens 1 dag van tevoren.
  -    Maak uw koelkast schoon met een sopje.
  -    Zet de losse onderdelen zoals platen, lades en rekjes vast met plakband of tape.
  -    Bind de deur van uw koelkastdeur vast met spanband of plak het dicht met tape.
  -    Bind de snoer van de stekker vast.
  -    Verplaats de koelkast staand en plaats het op de gewenste plek. Als u een steekwagen gebruikt moet de koelkast via de zijkant op de steekwagen gezet worden.
  -    Let op: Laat de koelkast eerst minstens 3 uur staan voordat u deze weer aanzet.

   
 • Wat is de beste temperatuur voor in de koelkast?

  -    De ideale temperatuur is tussen de 3°C en 4°C. Hiermee kunt u de meeste vleeswaren en verse groente en fruit het langst bewaren.
  -    Onderin de koelkast is het koudste gedeelte van de koelkast, dit is de ideale plek om verse etenswaren die snel kunnen bederven te bewaren.
  -    De ideale temperatuur in uw vriesvak is -18°C. Hiermee blijven uw etenswaren langer vers en bespaart u ook aan energiekosten. U kunt een thermometer gebruiken om te controleren welke temperatuur het binnen is.

   
 • Hoe kan ik energie besparen met mijn koelkast?

  -    Zorg ervoor dat u de deur van de koelkast en vriesvak zo kort mogelijk opent, laat de deur niet onnodig open. Sluit altijd de deur na gebruik zodat er geen warme lucht binnenkomt.
  -    Zorg ervoor dat uw koelkast genoeg ruimte heeft. De koelkast moet zijn warmte goed kunnen afvoeren en heeft hier ruimte voor nodig, zorg voor minstens 10 centimeter rondom de koelkast.
  -    Ontdooi de vriesruimte voor minder energieverbruik. Dit is niet nodig als u een No Frost vriesgedeelte heeft.
  -    Haal uw koelkast leeg en zet hem uit voordat u op vakantie gaat.
  -    Plaats geen warm eten of drinken in de koelkast, als u dit wel doet moet de koelkast harder werken om koel te blijven.
  -    Zet uw koelkast niet naast een warmtebron.

   
 • Hoe verwijder ik ijs uit de koelkast?

  -    Als er overmatige ijsvorming optreedt, moet u dit ijs voorzichtig verwijderen. Laat het bij voorkeur ontdooien. U versnelt dit proces door een bak met warm water in de koelkast te plaatsen. Wees voorzichtig met het losbreken van ijs. Dit kan de wand of de leidingen beschadigen.
  -    Verwijder het dooiwater uit de vriesgedeelte. Reinig hierna de binnenkant van het vriesgedeelte met een sopje en een zachte doek. Maak hierna de binnenkant van uw vriezer grondig schoon om ijsvorming te voorkomen.
  -    Een goed sluitende deurrubber voorkomt temperatuurverlies, maar ook extra ijsvorming op de verdamper in de koelkast. Reinig het deurrubber met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Maak het deurrubber na reiniging goed droog. Wrijf het deurrubber eventueel in met een beetje talkpoeder.

   
 • Hoe moet ik mijn koelkast schoonmaken?

  -    Reinig de koelruimte met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Behandel de koelruimte na met schoon water en droog af met een microvezelzeem of een schone, droge doek.
  -    Controleer de waterafvoer en maak deze indien nodig schoon. Gebruik hiervoor een satéprikker, breinaald of wattenstaafje.
  -    Geurtjes verwijdert u door gedurende een aantal uren een schoteltje met zuiveringszout of bakpoeder in de koelruimte te plaatsen.
  -    Maak ook de buitenkant schoon met een sopje en droog daarna af met een schone doek.

   
 • Waarom koelt mijn koelkast niet of onvoldoende?

  -    Controleer eerst de binnentemperatuur van uw koelkast. Deze dient ongeveer tussen de 3°C en 7°C te zijn. Dit kunt u doen door een glas water met daarin een thermometer erin te plaatsen in het midden van de koelkast. Na 24 uur kunt u aflezen of de temperatuur ongeveer tussen de 3°C en 7°C bedraagt.
  -    Controleer de klimaatklasse van uw koelkast/vriezer, de koelkast kan alleen goed werken bij de bijbehorende omgevingstemperatuur van de desbetreffende klimaatklasse.
  -    Wanneer er te weinig voedingsproducten in het vriesvak bewaard worden, zoals bijvoorbeeld alleen brood, kan het voorkomen dat dit niet goed diepgevroren wordt. Dit komt door de structuur van het brood. Het bevat relatief veel lucht. Wanneer u, naast brood, nog andere voedingsproducten in het vriesvak bewaart zal het brood wel goed diepgevroren worden.
  -    Controleer of uw koelkast wel genoeg ruimte heeft om te ventileren. Als uw koelkast onvoldoende ruimte heeft is er te weinig ventilatie mogelijk en werkt uw koelkast minder goed. Zorg voor minstens 10 centimeter ruimte.
  -    Controleer of uw koelkastdeur wel goed sluit, bij een te hoge binnentemperatuur kan voorkomen dat de koelkastdeur niet meer goed sluit. Reinig indien nodig het deurrubber en open de koelkastdeur zo kort mogelijk.
  -    Laat producten altijd voldoende afkoelen voordat u ze in de koelruimte plaatst. Als u dit niet doet kan dit de oorzaak zijn voor de te hoge binnentemperatuur.
  -    Als de bovenstaande informatie niet voor u van toepassing is kan de compressor kapot zijn, de thermostaat niet meer goed werken of is er te weinig koelvloeistof in het systeem aanwezig. Al deze problemen kunt u niet zelf oplossen. Mocht u geen oplossing gevonden kunnen hebben, dan is uw product mogelijk defect.

   
 • Waarom vriest mijn vriesvak niet goed?

  -    Controleer eerst de binnentemperatuur van uw vriesvak. Deze dient ongeveer -18°C te zijn.
  -    Controleer de klimaatklasse van uw koelkast, de koelkast kan alleen goed werken bij de bijbehorende omgevingstemperatuur van de desbetreffende klimaatklasse. Wanneer het warmer of kouder is dan wat de vriesgedeelte aankan gaat het stuk.
  -    Open de deur niet te vaak en hou de deur niet lang open. Uw vriesgedeelte verliest koude lucht als u de deur te vaak open laat staan.
  -    Controleer of de vriesgedeelte voldoende ventilatieruimte heeft, zorg voor 10 centimeter ruimte per kant.
  -    Maak de compressor schoon, het kan zijn dat er te veel stof is opgehoopt bij de compressor. Hou uw compressor stofvrij met bijvoorbeeld een doek of borstel.
  -    Als de bovenstaande informatie niet voor u van toepassing is kan de compressor kapot zijn, de thermostaat niet meer goed werken of kan er te weinig koelvloeistof in het systeem aanwezig zijn. Al deze problemen kunt u niet zelf oplossen. Mocht u geen oplossing gevonden kunnen hebben, dan is uw product mogelijk defect.

   
 • Waarom vriest de koelruimte van mijn koelkast?

  -    Als het deurrubber bij gesloten deur niet goed aansluit op de koelruimte kan er warme en vochtige lucht in komen, met als resultaat ijsvorming.
  -    De koelruimte kan ook aanvriezen wanneer de deur regelmatig te lang geopend wordt of wanneer de omgevingstemperatuur (de temperatuur in uw keuken) te hoog is.
  -    Controleer of het lampje blijft branden bij gesloten deur, dit kan resulteren in ijsvorming. Wanneer het lampje direct na het openen van de deur warm aanvoelt is er een grote kans dat het lampje blijft branden. Dit probleem moet door een monteur verholpen worden.
  -    Lichte rijpvorming op de achterwand is normaal. Kijk uit met het verwijderen van het ijs. Als u dit probeert los te breken, kunnen de leidingen defect raken. Uw koelkast is dan onherstelbaar beschadigd. Het is aan te raden om het ijs te ontdooien, u kunt het ontdooien versnellen door een bak met warm water in de koelkast te zetten.

   
 • Waarom maakt mijn koelkast geluid?

  Uw koelkast kan in het begin veel geluid maken om koud te worden, dit is normaal. Er zijn 5 verschillende geluiden die uw koelkast kan maken:

  -    Krakend of tikkend: Metaal zet uit wanner het warm wordt en krimpt bij kou. Dit is niet zichtbaar, maar u hoort het wel terug als kraken of tikken van uw koelsysteem. Dit geluid is normaal. Uw koelkast maakt een tikkend geluid bij het in- en uitschakelen van de compressor, dit is normaal.
  -    Trillend of ratelend: Deze geluiden ontstaan in de leidingen van het koelsysteem. Dit geluid betekent dat uw koelkast goed koelt. Als uw koelkast heel hard trilt moet u controleren of die wel stabiel en waterpas staat. Verstel indien nodig de pootjes onderaan de koelkast. Het kan ook voorkomen dat er iets tegen de leidingen aan uw koelkast komt.
  -    Zoemend of brommend: In elke koelkast is een motor (compressor) die het koelsysteem aandrijft. U kunt een zoemend of brommend geluid horen wanneer de compressor aanslaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het warmer is in de koelkast dan de ingestelde temperatuur. Zorg er voor dat u etensresten altijd laat afkoelen voordat u deze plaatst in de koelkast.
  -    Blazend geluid: Koelkasten met een No Frost functie hebben een ventilator die zorgt voor luchtcirculatie aan de binnenkant van het vriesgedeelte. Tijdens dit proces maakt deze ventilator een blazend geluid. Dit geluid is normaal en stopt vanzelf.
  -    Borrelen of klotsen: Deze geluiden komen door het koelmiddel in uw koelkast. De koelkast heeft leidingen aan de achterkant waardoor het koelmiddel circuleert. Zo wordt de warmte uit de koelkast afgegeven en kan de koelkast koelen. Ook dit geluid is normaal.

   
 • Waarom koelt mijn koelkast te hard?

  -    De binnentemperatuur van de koelkast moet tussen de 4°C en 7°C  zijn. U kunt dit zelf controleren door een thermometer in een glas water te plaatsen binnen de koelkast.
  -    Zorg er voor dat producten niet te dicht tegen de achterwand geplaatst worden. Wanneer u producten te dicht tegen de achterwand plaatst zullen ze vochtig worden en bevriezen.

   
 • Waarom veroorzaakt mijn koelkast kortsluiting?

  Kortsluiting in de koelkast wordt meestal veroorzaakt door de compressor. Dit probleem kan alleen door een monteur verholpen worden.

   
 • Waarom is de koelruimte van mijn koelkast vochtig?

  -    In een koelruimte komt altijd vocht voor. Het is normaal dat zich ijs-/waterdruppels op de achterwand bevinden. De koelruimte is voorzien van een automatisch ontdooisysteem. Wanneer de compressor is ingeschakeld vormt zich rijp op de achterwand van de koelruimte. Wanneer de compressor uitschakelt ontdooid deze rijp en vloeit het druppelsgewijs naar beneden. Het water loopt, via een afvoergaatje in de achterwand, naar een bakje op de compressor waar het verdampt.
  -    Als er te veel water in de koelkast blijft staan kan dit ook komen doordat u iets tegen de achterwand heeft gelegd of doordat het afvoergootje voor condenswater is verstopt. Het gootje bevindt zich aan de binnenkant, bijna onder aan de achterwand van de koelkast. Op het laagste puntje zit een gaatje. Het gaatje kunt u doorprikken met bijvoorbeeld een satéprikker of breinaald. Hierdoor kan het condens vocht uit de koelkast weglopen. Het vocht verdampt automatisch bij de motor. U voorkomt verstoppingen door maximaal één keer per jaar een borrelglaasje met een hete soda oplossing door het gootje te spoelen.

   
 • Wat moet ik doen als er een los onderdeel in de koelkast is beschadigd?

  U kunt losse onderdelen bestellen op: inventum.eu/onderdelen, indien u er niet uit komt kunt u onze klantenservice bellen (088 - 54 222 90) of een contactformulier invullen. Onze serviceafdeling zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

   
 • Wat moet ik doen als de verlichting van mijn koelkast niet goed werkt?

  -    Vermoedelijk is het lampje defect. Raadpleeg de handleiding om te kijken of u het lampje zelf kunt vervangen.
  -    Open de koelkastdeur en druk de lichtschakelaar met de hand zo ver mogelijk in. Als de verlichting uitgaat, is dat juist. Het probleem kan dan veroorzaakt worden door de deur die de schakelaar niet voldoende indrukt. Dit kunt u niet zelf oplossen, hiervoor heeft u een monteur nodig.
  -    Als u geen schakelaar ziet is uw koelkast uitgerust met een magneetschakelaar. Deze kan niet door u zelf gerepareerd worden.

   
 • Wat moet ik doen als de deur van mijn koelkast niet meer goed sluit?

  -    Het is mogelijk dat de deur niet goed sluit doordat de deurrubbers beschadigd zijn. Probeer de deurrubbers eerst schoon te maken. Als de deurrubbers echt beschadigd zijn, moeten deze vervangen worden. Het is ook mogelijk dat de deur zelf beschadigd is.
  -    Als de scharnieren op de andere kant van de deur bevestigd worden, moeten ook de deurrubbers omgedraaid worden.
  -    Maak de deurrubbers regelmatig schoon met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. U kunt daarnaast eens per jaar talkpoeder op de rubbers wrijven. Zorg wel dat er geen korrels achterblijven. 
  -    Als uw vriesvakdeur niet meer sluit kan dit veroorzaakt worden door overmatige ijsvorming. Dit ijs kunt u voorzichtig verwijderen. U verwijdert het ijs het best door de koelkast uit te zetten en een bak warm water in het vriesvak te plaatsen. 
  -    Als u een koelkast heeft met een inwendig vriesvak, is het belangrijk dat het vriesvak gevuld is. Hiermee voorkomt u te grote temperatuurschommelingen in het vriesvak. Als u de ruimte weinig gebruikt, kunt u er bijvoorbeeld koelelementen in leggen.

   
 • Wat moet ik doen als er water in mijn koelkast staat?

  -    Als er te veel water in de koelkast blijf staan kan dit komen doordat u iets tegen de achterwand heeft gelegd of doordat het afvoergootje voor condenswater is verstopt. Het gootje bevindt zich aan de binnenkant, bijna onder aan de achterwand van uw koelkast. Op het laagste punt zit een gaatje. Het gaatje kunt u bijvoorbeeld prikken met behulp van een satéprikker of breinaald. Hierdoor kan het condens vocht uit de koelkast weglopen. Het vocht verdampt automatisch bij de motor. U voorkomt verstopping door maximaal één keer per jaar een borrelglaasje met een hete soda oplossing door het gootje te spoelen.
  -    Als de buitentemperatuur hoger wordt dan circa 25°C, ontstaat er in uw koelkast meer vocht dan gebruikelijk. Dit komt doordat u de koelkast vaker zult openen en sluiten dan normaal. Daarnaast legt u producten in de koelkast die relatief warmer zijn dan bij lagere buitentemperaturen. Ook de luchtvochtigheid is over het algemeen hoger. Dit is een normaal verschijnsel en is geen technisch probleem van uw koelkast.

   
 • Wat moet ik doen als er water onder mijn koelkast staat?

  -    Het lekbakje voor het automatische ontdooien lekt of loopt over. Dit probleem kan alleen door een monteur verholpen worden.
  -    Een slecht sluitende deur kan ook de oorzaak zijn Een slecht sluitende deur veroorzaakt veel rijp en daarmee veel ontdooiwater. Controleer eerst of u het probleem zelf kunt oplossen, bijvoorbeeld door het deurrubber met een föhn te verwarmen.

   
 • Wat moet ik doen als er rijpvorming of kristalvorming op de achterwand is?

  -    Lichte rijpvorming op de achterwand is normaal. Bij een plaatselijke ijsklomp groter dan een tennisbal is reparatie door een monteur noodzakelijk.
  -    Controleer of het deurrubber bij gesloten deur goed aansluit op de koelruimte. Wanneer het deurrubber kiert moet u het op de plaatsen waar het niet goed aansluit met een föhn verwarmen.

   
 
 
Naar boven