• faq banner

Condensdrogers

Kies het juiste product
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe wasdroger?

  Het is belangrijk om eerst te bedenken hoeveel kilogram was u per lading wilt drogen. Of u een energiezuinige droger zoekt en hoeveel lawaai de wasdroger mag maken. Bij uw keuze let u dan op het vulgewicht, energieklasse en het geluidsniveau van de wasdroger.

   
 • Voor welke type droger kan ik het beste kiezen?

  -    Bij het kopen van een wasdroger heeft u keuze uit een warmtepompdroger of een condensdroger. 
  -    Overeenkomsten en verschillen tussen beide soorten wasdrogers: 

  -    Bij beide soorten kunt u kiezen of het vocht wordt opgevangen in een condensbak of dat het vocht wegloopt via een waterafvoer.  
  -    De warmtepompdroger:

  -    Verbruikt tot 60% minder energie dan een condensdroger.
  -    Kost in aanschaf meer dan een condensdroger. 
  -    Heeft geen verwarmingselement.  
  -    Droogt uw kleding door er opgewarmde lucht doorheen te blazen en gebruikt de warme lucht steeds opnieuw. 
  -    Uw wasgoed blijft langer mooi, krimpt en slijt ook minder snel dankzij de lage droogtemperatuur.
  -    Door de lage droogtemperatuur duurt het langer voor de was droog is.

  -    De condensdroger: 

  -    Is minder zuinig met energie dan een warmtepompdroger. 
  -    Kost in aanschaf minder dan een warmtepompdroger.
  -    Heeft een verwarmingselement dat heet wordt bij elke droogbeurt. De warme lucht maakt uw kleding droog. Het vocht en de nog warme lucht worden afgevoerd. 
  -    Uw wasgoed blijft door de hogere droogtemperatuur minder lang mooi.
  -    Uw was is sneller droog door de hoge temperatuur. 

  -    Samengevat: 
  Als u een energiezuinige droger zoekt kies dan voor een warmtepompdroger. Uw wasgoed blijft ook langer mooi. Wilt u een goedkopere droger die de was snel droogt? Dan kunt u beter een condensdroger kopen.

   
 • Hoeveel kilo vulgewicht moet mijn wasdroger hebben?

  Dat hangt af van het aantal personen in uw huishouden. Een droger met 8 kilogram vulgewicht is geschikt voor 1 tot 4 personen. Voor een huishouden met 5 of meer personen is het aan te raden om een droger te kiezen met een vulgewicht van 9 kilogram.

   
 • Wat zegt het geluidsniveau over een wasdroger?

  Het geluidsniveau van een wasdroger wordt uitgedrukt in dB (decibel):

  -    66 en 67 dB: Categorie gemiddeld of luid.
  -    65 dB of minder: Categorie stil.

   
 • Wat zegt het energielabel over een wasdroger?

  -    Het energielabel laat zien hoe zuinig de droger omgaat met energie. De schaal begint met A+++ en eindigt met D, waarbij A+++ het zuinigste is. Warmtepompdrogers zijn in het algemeen zuiniger dan condensdrogers.
  -    Op het energielabel staat ook een condensatie-efficiëntieklasse. Dat geeft aan hoeveel vochtige lucht er uit de wasdroger ontsnapt tijdens het gebruik. De schaal loopt van A tot en met G, waarbij A het beste is.

   
 • Hoe sluit ik mijn wasdroger aan?

  -    Plaats uw wasdroger in een goed geventileerde ruimte, op een stevige ondergrond die vlak en stabiel is. Zet indien nodig uw droger waterpas met de verstelbare pootjes. 
  -    Plaats het apparaat niet in een ruimte waar de temperatuur onder de 5°C kan zakken, de onderdelen van het apparaat kunnen beschadigd raken als het water in de slangen bevriest.
  -    Sluit uw wasdroger aan op een geaard stopcontact om kortsluiting te voorkomen. U herkent een geaard stopcontact aan de twee ijzeren pennetjes, aan de boven- en onderkant van uw stopcontact.
  -    Laat de wasdroger voor gebruik minstens 2 uur op temperatuur komen.
  -    Tijdens het droogproces wordt vocht uit het wasgoed verzameld in het condenswaterreservoir. Dat moet regelmatig geleegd worden. U kunt de wasdroger ook aansluiten op een waterafvoer in de buurt. U hoeft het waterreservoir dan niet te legen.

   
 • Hoe ontkoppel ik mijn oude wasdroger?

  -    Controleer of de wasdroger leeg is.
  -    Haal de stekker van de droger uit het stopcontact.
  -    Verwijder de afvoerslang uit de afvoer, als uw wasdroger die heeft. Laat de slang leeglopen in een emmer of teiltje. 
  -    Plak de afvoerslang eventueel met tape aan de achterkant van de droger met de opening omhoog. Dat voorkomt dat er toch nog water uit loopt. 
  -    Leeg eventueel het waterreservoir van uw oude wasdroger.
  -    Uw kunt uw oude wasdroger nu weghalen.

   
 • Hoe gebruik ik mijn wasdroger?

  -    Niet alle textiel (kleding of ander product) mag in een wasdroger. Kijk eerst op het label en het daarop vermelde droogadvies.
  -    Sorteer de was die u wel kunt drogen in een wasdroger. Het verschilt per soort stof welk programma u gebruikt. In de handleiding vindt u meer informatie hierover. 
  -    Maak voor het drogen knopen, ritsen, haakjes en oogjes dicht en keer de zakken binnenstebuiten. Laat jassen open en maak eventuele lange ritsen los, zodat het textiel gelijkmatig droogt. Sluit dekbedovertrekken en kussenslopen om te voorkomen dat kleine spullen erin opgerold raken.
  -    Vul uw wasdroger, maar belaad hem niet zwaarder dan aangegeven. Sluit de deur, zet uw droger aan en selecteer het programma van uw keuze. Druk op de start knop om het programma te starten.

   
 • Hoe moet ik mijn condensdroger schoonmaken?

  -    Om storingen te voorkomen is het belangrijk dat u uw droger regelmatig schoonmaakt. Een vuile en verstopte droger doet zijn werk minder goed en verbruikt meer energie. 
  -    Reinig de buitenkant van uw droger met een zachte, vochtige doek en water. Gebruik indien nodig een verdund, niet-schurend neutraal reinigingsmiddel.
  -    Maak het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon. Verwijder daarvoor het filter uit uw droger en verwijder het stof. Stofzuig om de paar weken ook de ruimte in de droger waar u het filter plaatst. 
  -    Maak ook de condensor regelmatig schoon. Haal daarvoor de condensor uit de droger. Deze zit normaal links onderin uw wasdroger achter een klep. Draai het klepje open en haal de condensor eruit. Spoel de condensor af met water en reinig vervolgens met een vochtige doek de ruimte waar de condensor in zit. Plaats hierna de condensor terug.
  -    Reinig de trommel van uw droger. Hierdoor blijft de sensor in de droger schoon en zal het droogprogramma zich beter aanpassen aan het hoeveelheid wasgoed. Gebruik voor het reinigen van de sensor een warm sopje en een vochtige doek.
  -    Let op: maak uw wasdroger niet schoon als die nog warm is. Laat hem altijd eerst helemaal afkoelen.

   
 • Wat moet ik doen als de afvoer verstopt is?

  -    Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

  -    Spoel de afvoer met kokend water en soda 
  Vul een emmer met kokend water en een pak soda. Verwijder de afvoerleiding van uw wasdroger uit de afvoer. Giet voorzichtig het hete sodawater met een trechter langzaam in de afvoer. Laat dit een paar minuten rusten en test of de afvoer nu doorloopt als u er water in giet.
  -    Trek de verstopping los met een trekveer 
  Schuif de trekveer in de afvoer tot u niet meer verder kunt. Draai de trekveer rond en heen en weer om de verstopping los te trekken.
  -    Los de verstopping op met gootsteenontstopper 
  Controleer of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van uw afvoer. Dit staat op de verpakking. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de ontstopper.

  -    Lukt het met de bovenstaande tips niet om de afvoer open te krijgen? Laat dan een vakman komen.

   
 • Waarom zijn sommige stukken wasgoed onvoldoende gedroogd?

  -    Bij het drogen van wasgoed is het raadzaam de programmatabel in de handleiding te raadplegen. Ieder programma kent een maximale belading en een andere droogtijd.
  -    Wanneer verschillende stoffen door elkaar worden gedroogd, zullen de dunne stoffen eerder droog zijn dan dikkere stoffen. Wanneer de dunne stof langs de sensor gaat, denkt de droger dat het wasgoed bijna droog is en zal de tijdsduur worden aangepast.
  -    Maak de condensor en het filter regelmatig schoon. Een vuile of verstopte condensor zorgt ervoor dat de droger het vocht niet meer opneemt uit de warme lucht. Hierdoor droogt uw was minder goed.
  -    Wanneer u wasverzachter gebruikt ontstaat na verloop van tijd een soort waslaag over de sensor. Hierdoor kan de sensor het vocht in de kleding niet goed meer registreren. Maak daarom de sensor regelmatig schoon.

   
 • Wat moet ik doen als het drogen erg lang duurt?

  -    Wanneer een condensdroger in een kleine ruimte staat en er weinig frisse lucht in of uit kan, kan de temperatuur in de ruimte sterk stijgen. Hierdoor ontstaat er een kleiner temperatuurverschil, waardoor de droger minder condenseert. Ook als de temperatuur in de ruimte hoger wordt dan 25°C zal de werking van de condensdroger afnemen.
  -    Controleer of de wasdroger de warme lucht nog goed kan uitblazen. Wanneer de filters en de warmtewisselaar verstopt zitten, zullen de prestaties afnemen. Het regelmatig reinigen voorkomt dit probleem.

   
 • Is het normaal dat de zijwanden van de droger warm worden?

  Ja, dat komt omdat er bij een condens- en warmtepompdroger geen warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.

   
 • Waarom maakt mijn droger geluid?

  -    De droger maakt een bonkend geluid 
  De trommel steunt op looprollen, wat een bonkend geluid kan produceren. Dit is een normaal geluid en wordt beïnvloed door het gewicht in de trommel.
  -    De droger maakt een tikkend geluid 
  Tijdens het droogproces ontstaat er warmte in het toestel. Hierdoor zullen materialen uitzetten en weer krimpen wanneer het toestel afkoelt. Dit kan een tikkend geluid veroorzaken en is normaal.
  -    De droger maakt een klikkend geluid 
  Tijdens het droogproces worden er allerlei componenten aangestuurd. Dit veroorzaakt een klikkend geluid en is normaal.

   
 • Wat moet ik doen als het droogprogramma kort na de start weer stopt?

  -    Bij te weinig wasgoed wordt de sensor nagenoeg niet aangeraakt of het wasgoed is niet vochtig genoeg. Hierdoor zal de droger het programma beëindigen. Wanneer u een enkel kledingstuk wilt drogen, kunt u beter een tijdgestuurd programma kiezen.
  -    Wanneer u wasverzachter gebruikt ontstaat na verloop van tijd een soort waslaag over de sensor. Hierdoor kan de sensor het vocht in de kleding niet goed meer registreren. Dat kunt u voorkomen door de sensor regelmatig schoon te maken.

   
 • Waarom ontstaat er pluisvorming tijdens het drogen?

  Dit is een normaal verschijnsel. Door het droogproces laten pluizen los die zich tijdens het dragen en wassen op het wasgoed hebben gevormd. De slijtage van het wasgoed in de wasdroger is gering en heeft geen invloed op de levensduur.

   
 • Waarom is mijn wasgoed statisch geladen als het uit de wasdroger komt?

  Door de wrijving in de droger kan textiel met synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld fleece-truien en microvezeldoekjes, statisch geladen zijn. Dit is een normaal verschijnsel. Het toevoegen van een drogerdoekje aan de kleding kan het effect verminderen. Als u dit vervelend vindt, dan kunt u dit soort wasgoed beter niet in de droger doen.

   
 • Waarom krijg ik een melding om het waterreservoir te legen terwijl de droger op de afvoer is aangesloten?

  -    Als u tijdens het droogprogramma de melding krijgt dat het reservoir moet worden geleegd, dan is er een kledingvezel (pluisje) in de vlotter terecht gekomen die het condenswaterniveau meet. Deze vervuiling is alleen door een monteur te verwijderen.
  -    Krijgt u de melding na het beëindigen van het programma, dan is dit een standaard melding. Is uw droger niet aangesloten op een waterafvoer dan moet u het waterreservoir leeg maken. Als uw wasdroger wel is aangesloten op een waterafvoer, dan kunt u de melding negeren.

   
 
 
Naar boven