• faq banner

Broodmachines

Klik op uw vraag om het bijbehorende antwoord te lezen.

 • Ik wil een glutenvrij brood gaan maken, welke machine kan ik het beste aanschaffen?

  Waar men op moet letten bij de aanschaf van een broodmachine voor het maken van een glutenvrij brood, is dat de machine een vierkant bakblik heeft of bij een groter bakblik twee kneedhaken. Voor verdere vragen over recepten en dergelijke verwijzen wij u door naar de Nederlandse Coeliakievereniging - www.glutenvrij.nl.

   
 • Hoeveel extra gist moet erbij voor het programma Supervlug/Supersnel?

  Voor het SUPERVLUG/SUPERSNEL programma kunt u het basisrecept aan houden en dient u de hoeveelheid gist te verdubbelen en de hoeveelheid suiker te verdrievoudigen. Let op: dit geldt alleen voor het SUPERVLUG/SUPERSNEL programma, niet voor normaal vlug, volkoren vlug, frans vlug of zoet vlug.

   
 • Mijn brood zakt in op het moment dat de machine overgaat van rijzen naar bakken. Wat is er aan de hand?

  Dit kan twee oorzaken hebben. Er kan teveel gist zijn gebruikt of er is teveel water gebruikt. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door teveel water. De recepten die in de gebruiksaanwijzing staan, zijn basisrecepten. Het kan voor komen dat er meel gebruikt wordt wat minder vocht nodig heeft dan aangegeven staat. Wij adviseren 10 tot 20 ml. vocht te minderen. Het probleem zal nu opgelost zijn.

   
 • Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker, kan ik suikervrij brood maken in de broodmachine?

  Ja, dat kan. U kunt de suiker weglaten uit het basisrecept. Let echter wel op dat als u geen suiker gebruikt, u ook geen zout mag gebruiken.

   
 • Hoe kan ik testen of de gist nog goed is?

  Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen. Pas dan weet u zeker dat de gist nog goed is.

   
 • Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen onderin. Wat kan ik hieraan doen?

  De deegbal is waarschijnlijk te compact om de rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het basisrecept 10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen worden. Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn.

   
 • Het display van de machine is aan, maar de machine kneed niet. Wat is er aan de hand?

  Zet de machine aan met bakblik en kneedhaak, maar zonder ingrediënten. Kijk in de machine of de kneedhaak ronddraait. Is dit niet het geval? Druk dan op de stopknop, verwijder het bakblik en zet de machine opnieuw aan. Kijk in de machine of de aandrijving ronddraait.

  - Draait de aandrijving zonder bakblik wel rond, dan is helaas uw bakblik versleten. U kunt via onze webshop een nieuw bakblik bestellen.
  - Draait ook zonder bakblik de aandrijving niet rond dan kunt u een serviceaanvraag invullen zodat onze klantenservice u kan helpen.

   
 • Er zit een luchtbel in het brood. Wat kan ik hieraan doen?

  Een oplossing kan zijn om meer water te gebruiken. Een luchtbel ontstaat door de kneding van de deegbal. Als er een klein luchtbelletje in zit, wordt het door het rijzen groter.

   
 • De korst van het brood is heel erg hard. Wat kan ik hieraan doen?

  U zou de korstkleur één stand lichter kunnen zetten of de hoeveelheid suiker verminderen. Let op: als u de hoeveelheid suiker sterk verminderd, kan dit van invloed zijn op het resultaat van het brood.

   
 • De as van mijn bakblik draait heel stroef. Wat kan ik hieraan doen?

  Maak het bakblik goed schoon zodra het brood klaar is en druppel een beetje olijf- of slaolie rondom de as en laat dit een dag of een nacht staan.

   
 • Het bakblik van mijn broodmachine is versleten of niet goed meer. Waar kan ik een nieuwe kopen?

  Een nieuw bakblik kan aangeschaft worden via de winkelier waar u de machine heeft gekocht of via één van de onderdelenwinkels waaronder Europarts, Handyman, Homeparts of het Onderdelenhuis. Het is ook mogelijk om onderdelen rechtstreeks bij Inventum te bestellen via de webshop.

   
 • Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen?

  Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet voldoende afgekoeld. Indien de anti-aanbaklaag van uw bakblik versleten is, adviseren wij u een nieuw bakblik aan te schaffen. Om er achter te komen wat de oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende: zodra de broodmachine klaar is, haalt men het bakblik compleet met brood uit de machine en laat het geheel 15 tot 20 minuten afkoelen op het aanrecht. Houd daarna het bakblik ondersteboven en schud lichtjes het brood uit het bakblik. Laat het brood nog eens 15 minuten afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden.

   
 • Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen?

  De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard. Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat. Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal. De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder gaan dan dat.

   
 • De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan ik hieraan doen?

  Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt en door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat in het brood ontstaan tijdens het verwijderen van de kneedhaak. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te maken met de voorgaande vraag.

   
 • Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodmachine het beste schoonmaken als het deeg is overgelopen?

  De binnenkant van de broodmachine kan gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat het verwarmingselement goed beschermd wordt. Het verwarmingselement kan gereinigd worden door de machine één of tweemaal, zonder inhoud, een programma te laten afwerken. Het verwarmingselement zal dan schoonbranden.

   
 
 
Naar boven