• visual 2 - bloeddrukmeters


Voor mensen met een hart- of vaatziekte, of mensen die medicijnen gebruiken voor een hoge bloeddruk kan het verstandig zijn om een bloeddrukmeter aan te schaffen. Het monitoren van de bloeddruk kan daarnaast zinvol zijn als je rookt, overgewicht hebt, stress hebt of een hoog cholesterolgehalte hebt. Met de Inventum bloeddrukmeters kun je je bloeddruk en hartslag eenvoudig thuis meten. Je hebt de keuze uit pols- en bovenarmbloeddrukmeters.

Met Inventum bloeddrukmeters maak je 't moment!

bloeddruk_150236387

Bloeddrukmeter: voor wie?

Een Inventum bloeddrukmeter is handig wanneer je thuis je bloeddruk wilt meten. Wanneer je een hart- of vaatziekte hebt, of als je medicijnen slikt voor een hoge bloeddruk kan het verstandig zijn om een bloeddrukmeter aan te schaffen. De huisarts kan hierover adviseren. Het monitoren van de bloeddruk kan daarnaast zinvol zijn voor mensen die:

 • Roken
 • Overgewicht hebben
 • Stress hebben
 • Een hoog cholesterolgehalte hebben
   
BDP619 - detail 2

European Society of Hypertension (ESH)

Het is natuurlijk van groot belang dat een bloeddrukmeter nauwkeurig meet. Het European Society of Hypertension (ESH) symbool laat zien dat de bloeddrukmeter volgens het ESH protocol is getest en goedgekeurd. Dit logo staat tevens afgebeeld op de verpakking.

BDA632 - detail 3

Systolische en diastolische bloeddruk

De bloeddrukmeters tonen systolische en diastolische bloeddruk, ook wel boven- en onderdruk genoemd. Als de hartkamers zich samentrekken en bloed uit het hart pompen, bereikt de bloeddruk zijn maximale waarde: de hoogste druk in de cyclus is de systolische druk. Als het hart zich tussen de slagen ontspant, is de bloeddruk het laagst: diastolische druk.

BDP619 - detail 3

Bloeddrukclassificatie World Health Organization (WHO)

De meetwaarden worden geclassificeerd volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) door middel van een kleurenschaal. De resultaten kunnen worden geëvalueerd volgens de tabel in de handleiding. Let op: het bereik van de bloeddruk verschilt per persoon. Alleen een arts kan het normale bereik van de bloeddruk vaststellen, evenals het punt waarop er sprake is van een risico.

hartjes

Hartslagmeting

De Inventum bloeddrukmeter meet de hartslag en kan tijdens de meting mogelijke hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag) identificeren. Dit kan een indicatie voor aritmie zijn. Aritmie is een situatie waarin het hartritme abnormaal is als gevolg van fouten in het bio-elektrische systeem dat de hartslag reguleert. Let op: indien de bloeddrukmeter het symbool toont voor onregelmatige hartslag, is dit meestal geen reden tot bezorgdheid. Als dit symbool vaak verschijnt, neem dan contact op met een arts. Aritmie kan alleen worden vastgesteld via onderzoek door een arts. Elke zelfdiagnose en -behandeling op basis van de resultaten kan gevaarlijk zijn.

bda632-jpg

Pols- of bovenarm bloeddrukmeter

Inventum heeft twee verschillende soorten bloeddrukmeters: de pols- en de bovenarmmeter. De polsbloeddrukmeter is makkelijker te bevestigen. Je hoeft bijvoorbeeld je trui of vest niet uit te trekken. Bij de polsbloeddrukmeter is het van belang dat de arm zich op hoogte van het hart bevindt. In deze positie kan het moeilijk zijn om de arm stil te houden. Door beweging kan de meting onnauwkeurig zijn. Over het algemeen is een bovenarm bloeddrukmeter daarom het meest nauwkeurig. Wanneer je meet met een bovenarm bloeddrukmeter, let er dan op dat de bovenkleding niet knelt aan de arm. Dit kan invloed hebben op de meting.

bdp619-jpg

Verschil in metingen

Je bloeddruk varieert elke dag een aantal keren. Een meting kan onder andere beïnvloed worden door de manier waarop je je manchet omdoet en door je positie tijdens het meten. Als je medicijnen gebruikt, zal je bloeddruk meer variëren. De bloeddruk varieert zelfs gedurende de dag als gevolg van het weer, emoties, training, etc. Ook is er het "wittejasseneffect", wat inhoudt dat de bloeddruk meestal stijgt in een klinische omgeving, bijvoorbeeld bij de huisarts of in het ziekenhuis. Zorg daarom dat de metingen zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden plaatsvinden. Let op: alleen een arts kan het bereik van je bloeddruk vaststellen, evenals het punt waarop je een risico loopt. Elke zelfdiagnose en -behandeling op basis van de resultaten kan gevaarlijk zijn. Het is van het grootste belang dat je de instructies van je arts opvolgt.

bdp619-detail-1-jpg

Tips voor het meten

Voor een nauwkeurig resultaat is het van belang dat de meting onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd. Resultaten kunnen in sommige situaties onnauwkeurig zijn. Houd hier daarom rekening mee;

 • Binnen 1 uur na een maaltijd of na drinken
 • Direct na het drinken van thee of koffie of na het roken
 • Binnen 20 minuten na het nemen van een bad
 • Tijdens het praten of het bewegen van je vingers
 • In een koude omgeving
 • Als je moet plassen
   
 
Naar boven