Campagne doet oproep om oud vet in te leveren

Winnaar van de foto-actie voor vetrecycling

In gemeente Helmond is het mogelijk om gebruikte oliën en vetten te recyclen. De campagne Vet, Recycle het! maakt deel uit van een landelijke campagne en motiveert mensen gebruikte olie en vetten apart te verzamelen en in te leveren. Het recyclen van vetten is duurzaam, daarnaast voorkomt het verstoppingen in het riool omdat oude vetten en oliën niet langer door de gootsteen worden gespoeld. Ondernemer Marlo van de Wildenberg van de Plus Supermarkt aan de Nieuwveld 19 in Helmond reikte vandaag de prijs uit aan winnaar van de fotoactie voor vetrecycling: Petra Veenendaal. Zij leverde gebruikte vetten in en nam daarvan een foto die ze instuurde naar de FACEBOOK-pagina van de campagne.

Jaarlijks veel extra kosten voor gemeenten
Ondernemer Marlo van de Wildenberg juicht het initiatief om oud vet te verzamelen en in te leveren toe: “Het is veel duurzamer om oude vetten en oliën te recyclen. Van frituurvet en bakolie kunnen we heel efficiënt biobrandstof maken. Te vaak wordt oud vet door het riool weggespoeld, wat voor verstoppingen zorgt bij mensen thuis of in de straat. Daarom vind ik het belangrijk om inzameling mogelijk te maken bij mijn winkel.” Hij reikte vandaag de prijs uit aan de Petra Veenendaal en haar dochter Kyara: een cheque ter waarde van 250 euro aan Inventum huishoudelijke apparaten.

Toenemend aantal inzamelpunten voor vet en olie
Naar aanleiding van de campagne zullen er meer inzamelpunten verschijnen waar mensen hun oude vet kunnen inleveren. ‘Het vet kun je  op de gemeentewerf inleveren, maar onder andere ook bij veel supermarkten zoals deze Plusmarkt. Hier staat een kliko waar het vet in verzameld kan worden. De volle kliko wordt opgehaald door recyclebedrijven die de oude oliën en vetten tot biobrandstof verwerken.

Oud vet als inkomstenbron
Voor inzamelpunten kan het lucratief zijn om vet in te zamelen, zij krijgen namelijk per liter ingezameld vet een vergoeding van het recyclebedrijf die het vet ophaalt. Consumenten kunnen ervoor kiezen om het gebruikte vet en olie bij de supermarkt in te leveren. Dat is makkelijk. De gebruikte oliën of vetten kunnen in de originele fles of lege plastic fles of pot gegoten worden. Op www.vetrecyclehet.nl   is meer informatie over vetinzameling te vinden.

Meer informatie

 
Naar boven