• Landing - Onderzoek dekens 1017

Hoe slaapt Nederland?

Uit het nationale winterslaaponderzoek 2017 is gebleken dat het merendeel van de mensen graag in een warm bed in een koele kamer slaapt. Een goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid en door een goede nachtrust voelen de meeste mensen zich ook gelukkiger én gezonder. Met name vrouwen voelen zich aantrekkelijker wanneer ze goed geslapen hebben.
Vooral vrouwen zijn koukleumen en maar liefst 85% van de vrouwen heeft last van koude voeten in bed.
De uitkomsten uit het onderzoek komen overeen met het grote onderzoek van de Hersenstichting van 18 september jl.

Warm bed in een koele kamer
Niet alleen vrouwen geven de voorkeur aan een warm bed. Om beter in slaap te komen prefereert ruim de helft van de mensen in de winter een warm bed in een koele kamer. Volgens Milieu Centraal is dit ook de meest gezonde en duurzame omgeving om in te slapen. Frisse lucht is goed voor de gezondheid.  Ze adviseren het gebruik van een elektrische deken waardoor de verwarming niet aangezet hoeft te worden wat energiebesparend is en goed voor het milieu. 40% van de mensen heeft weleens een elektrische deken gebruikt om zo in een heerlijk voorverwarmd bed te kunnen stappen.

Nederland ziet veel voordelen bij een goede nachtrust
Uit dit kwantitatieve onderzoek komt naar voren dat het merendeel van de mannen tussen de 6 en 7 uur slaapt en vrouwen gemiddeld meer dan 7 uur per nacht. Mannen vallen sneller in slaap dan vrouwen. Een goede nachtrust zorgt er bij de meeste mensen voor dat ze zich gelukkiger en gezonder voelen. Nederlanders vinden dat te weinig slaap invloed heeft op je lichaamsgewicht en dat je en de mensen die zijn onderzocht beamen ook bijna unaniem dat ze zich beter kunt concentreren na een goed nachtrust.

Maatregelen voor een goede nachtrust
Jonge mensen slapen bewuster en hechten waarde aan een goede nachtrust. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar komen relatief moeilijker in slaap dan ouderen. Ze hebben ook vaker last van koude voeten. Om toch gemakkelijker in slaap te komen nemen jongeren vaker een warme douche voor het slapen gaan. 19%  luistert naar muziek en 36%  kijkt tv in bed. Een kwart van de jongeren geeft aan dat ze de afgelopen 2 jaar een elektrische deken hebben gebruikt.
Maar liefst 50% van de vrouwen heeft regelmatig tot (bijna) altijd last van koude voeten in bed tijdens de koude winternachten. Als maatregel trekken vrouwen vaker een dikke pyjama aan, 20% slaapt met sokken aan en ze gebruiken vaker een elektrische deken dan mannen.
Er worden ook andere maatregelen getroffen om in de winter beter in slaap te kunnen vallen. Mannen nemen vaker een alcoholische versnapering dan vrouwen en vrouwen drinken op hun beurt weer liever een warme drank of lezen een boek voor het slapen gaan.

Door Ruigrok NetPanel in opdracht van Inventum
Onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel heeft in opdracht van Inventum Huishoudelijke Apparaten B.V. onderzoek verricht naar de slaapgewoontes in de winter onder de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. In totaal hebben 646 mensen deelgenomen aan het onderzoek. De steekproef is representatief voor de Nederlanders van 18 jaar en ouder op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Het onderzoek is online uitgevoerd in augustus 2017.

 
Naar boven