Je hebt natuurlijk meer plezier van je broodbakmachine, wanneer je er lekkere broden of bijvoorbeeld jam mee maakt. We geven je graag een aantal tips, zodat je het allerlekkerste brood kunt maken.
Jam programma
Naast brood, kun je ook heerlijke jam maken. De broodbakmachines hebben een apart programma voor jam. De vruchten worden verhit en gemengd. Zodra de jam is afgekoeld kun je het overschenken in een potje en deze in de koelkast bewaren.
Kamertemperatuur
Zorg ervoor dat je de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn. Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast, maar laat deze ook weer niet te warm worden. Soms kan het brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de ingrediënten.
Verse gist
Je kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet je dat de gist vers is.
Juiste dosering
Een goed brood vereist een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren daarom om alle ingrediënten precies af te wegen. Hierbij kan een keukenweegschaal die per gram weegt, goed van pas komen.
Juiste volgorde
Voeg de ingrediënten in de juiste volgorde toe. Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water of melk.
Tussentijds testen
Circa 5 tot 10 minuten na de start van de broodbakmachine kun je testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. Open de deksel en raak even met je vingers de bovenkant van de deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets aan je vingers blijft plakken is dit goed. Blijft het deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg niet aan je vingers plakken, dan is de deegbal te droog.
Zout en suiker
Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien je één van deze twee ingrediënten niet gebruiken mag vanwege een dieet, laat de ander dan ook weg. Je krijgt dan brood zonder suiker en zout.
Afkoelen
Wanneer je direct een nieuw brood wilt bakken, laat de machine dan 10 tot 20 minuten afkoelen voor je deze opnieuw gebruikt.
Verschillende broden
Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte, omdat je verschillende ingrediënten gebruikt. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal.
Verhoudingen aanpassen
Het kan zijn dat je bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Pas nooit alles tegelijk aan. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortgelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten.
Bewaren
Het brood dat je zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen en is daarom beperkt houdbaar. Indien je het brood luchtdicht verpakt, nadat je het goed hebt laten afkoelen, kun je het brood een paar dagen goed houden. Uiteraard kun je het brood ook invriezen, zodat je het later kunt consumeren.