• visual 2 - broodmachine


Wat is er lekkerder dan wakker worden met de geur van versgebakken brood? Je tanden in die knapperige korst zetten en… genieten maar. Met een Inventum broodbakmachine bak je voortaan heel eenvoudig je eigen brood. En dankzij de handige timer kun je hem zelfs ’s nachts al aan het werk zetten. Dat is nog eens lekker opstaan! Dus ben je opzoek naar een snelle broodbakmachine? Dan ben je met Inventum aan het juiste adres. Met een Inventum broodbakmachine bak je niet alleen heel gemakkelijk en snel je eigen brood, maar maak je ook eenvoudig jam of cakedeeg. En dat allemaal met één machine. De broodbakmachines zijn ook geschikt om glutenvrij brood te bakken. Ga je voor een volledig zwarte broodbakmachine of een broodbakmachine met rvs details? De Inventum broodbakmachines zijn er in verschillende formaten geschikt voor 800 tot 1200 gram brood.

Met Inventum broodbakmachines maak je 't moment!

BM121B - detail 4

Automatische programma's en instelbare timer

De programma’s op de broodbakmachine zijn volledig automatisch. Je hoeft enkel de ingrediënten in het bakblik te doen en het juiste programma te selecteren. Het kneden, mengen, rijzen en bakken gaat volledig automatisch. Door de instelbare timer kun je het geselecteerde programma tot wel 13 uur later laten beginnen. Doe voor je gaat slapen alle ingrediënten in het bakblik en selecteer het juiste programma. Zet de machine op de uitgestelde start zodat deze `s nachts begint. Zo kun je `s ochtends genieten van vers gebakken brood.

BM121B - 2 bakblikken

Uitneembaar bakblik

Het bakblik is uitneembaar. Dit zorgt ervoor dat je het brood of de jam gemakkelijk uit het blik kunt halen. Daarnaast is het bakblik makkelijker schoon te maken wanneer je deze uit de broodbakmachine verwijderd.

Broodbakboek - actie klein 1

Inventum Broodbakboek

Ben je in het bezit van een Inventum broodbakmachine of wil je er één aanschaffen? Dan is het wel zo leuk als je direct met het apparaat aan de slag kan. Daarom hebben we een broodbakboek met maar liefst 50 recepten samengesteld, die allemaal eenvoudig zelf te maken zijn. De recepten zijn afgestemd op de capaciteit van onze broodbakmachines, zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid van alle ingrediënten in huis haalt. Je kunt 'm hier eenvoudig online bestellen.

Ingrediënten

Gebruik voor het bakken van brood zoveel mogelijk verse ingrediënten. De juiste ingrediënten zorgen voor een goed brood. Elk ingrediënt heeft zijn eigen werking. Correct afwegen is daarom erg belangrijk. Iets te veel vocht kan een brood al doen inzakken. Dat willen we natuurlijk niet. Daarom leggen wij de werking van de ingrediënten kort maar duidelijk uit.

Bloem en meel
Dit is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht van de bloem of meel verschilt per soort. Daarom is het noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een keukenweegschaal. Let bij het kopen van bloem of meel op dat deze geschikt is voor het bakken van brood. Patentbloem is hier bijvoorbeeld niet geschikt voor.

Gluten
Gluten zitten van nature in bloem en meel en bevorderen de rijzing van het brood. De Inventum broodbakmachines zijn ook geschikt om glutenvrij brood te bakken.

Gist
Dit is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige voedingsmiddelen. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het lichter en beter verteerbaar te maken. Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat dan verse gist. Je kunt de versheid van de gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een halve beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel gist toe te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet je dat de gist vers is.

Zout
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood, maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.

Boter en olie
Boter of olie geeft een betere smaak aan het brood en maakt het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur zijn voor je deze bij de andere ingrediënten voegt.

Suiker
Dit is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk bestanddeel voor het rijzingsproces. Je kunt gewone witte suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren. Let op: Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor bijvoorbeeld suikerbrood. Dit beschadigt de antiaanbaklaag van de bakvorm.

Water
Wanneer de bloem of meel vermengd wordt met het water, vormen de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan rijzen. Bij een normale omgevingstemperatuur gebruik je lauw water om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en warm water activeert de gist te sterk.

Melk
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie romige kleur binnenin. Indien je verse melk gebruikt, dien je de hoeveelheid water te verminderen om het vochtigheidspeil in evenwicht te houden. Let op: Gebruik geen verse melk als je het bakproces programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur kunnen worden.

Andere ingrediënten
In kookboeken kom je recepten tegen die kruiden, noten, krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse ingrediënten. Indien je noten, gedroogd fruit, zonnebloempitten of dergelijke gebruikt, raden wij je aan deze vooraf in water te laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp zijn in verband met mogelijke beschadigingen aan de antiaanbaklaag.

BM121B - open

Bak tips!

Je hebt natuurlijk meer plezier van je broodbakmachine, wanneer je er lekkere broden of bijvoorbeeld jam mee maakt. We geven je graag een aantal tips, zodat je het allerlekkerste brood kunt maken.

Jam programma
Naast brood, kun je ook heerlijke jam maken. De broodbakmachines hebben een apart programma voor jam. De vruchten worden verhit en gemengd. Zodra de jam is afgekoeld kun je het overschenken in een potje en deze in de koelkast bewaren.

Kamertemperatuur
Zorg ervoor dat je de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn. Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast, maar laat deze ook weer niet te warm worden. Soms kan het brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de ingrediënten.

Verse gist
Je kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet je dat de gist vers is.

Juiste dosering
Een goed brood vereist een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren daarom om alle ingrediënten precies af te wegen. Hierbij kan een keukenweegschaal die per gram weegt, goed van pas komen.

Juiste volgorde
Voeg de ingrediënten in de juiste volgorde toe. Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water of melk.

Tussentijds testen
Circa 5 tot 10 minuten na de start van de broodbakmachine kun je testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. Open de deksel en raak even met je vingers de bovenkant van de deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets aan je vingers blijft plakken is dit goed. Blijft het deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg niet aan je vingers plakken, dan is de deegbal te droog.

Zout en suiker
Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien je één van deze twee ingrediënten niet gebruiken mag vanwege een dieet, laat de ander dan ook weg. Je krijgt dan brood zonder suiker en zout.

Afkoelen
Wanneer je direct een nieuw brood wilt bakken, laat de machine dan 10 tot 20 minuten afkoelen voor je deze opnieuw gebruikt.

Verschillende broden
Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte, omdat je verschillende ingrediënten gebruikt. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal.

Verhoudingen aanpassen
Het kan zijn dat je bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Pas nooit alles tegelijk aan. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan nodig zijn in verband met:

 • kwaliteit en soortgelijk gewicht van het meel
 • temperatuurverschillen van de omgeving
 • versheid van de ingrediënten.

Bewaren
Het brood dat je zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen en is daarom beperkt houdbaar. Indien je het brood luchtdicht verpakt, nadat je het goed hebt laten afkoelen, kun je het brood een paar dagen goed houden. Uiteraard kun je het brood ook invriezen, zodat je het later kunt consumeren.

Problemen met bakken?

Er bestaan verschillende factoren die het brood kunnen doen mislukken. Wij lichten een aantal problemen uit en geven daarbij de eventuele oplossingen.

Het brood is ingezakt

 • Indien het brood ingezakt is, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer je geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat dit dan eerst goed uitlekken en wrijf het goed droog voordat je ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. Je kunt ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken.
 • Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is dan zoveel gerezen dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te voegen, 1 à 2 gram. In dit geval kan het ook aan de hoeveelheid vocht liggen. Het kan zijn dat het meel wat je gebruikt minder water nodig heeft dan er standaard in de recepten staat. Voeg een volgende keer 10 tot 20 ml. minder water toe.

Het brood is in het midden onvoldoende gebakken

 • Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten, zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces meer te gebruiken wanneer je deze bloemsoorten gebruikt. Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft beëindigd, zet je het apparaat stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu een grotere hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen.
 • Je kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.

Het brood is overgelopen

 • Indien het brood hoger rijst dan normaal, heb je teveel gist gebruikt. Controleer of je de juiste hoeveelheid en type gist hebt gebruikt.
 • Teveel suiker kan gist te veel activeren. Verminder de hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten of honing die veel suiker bevatten. Probeer de hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn.
 • Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of grover gemalen bloemsoorten.

Het brood is te droog

 • Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe. Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het aanrecht.

Het brood is plat

 • Indien je een door de molen gemalen bloem of volkoren bloem neemt, kan het brood wat platter zijn (geen mooi bolletje).
 • Als het brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te controleren. Ben je niet vergeten de gist erbij te doen?
 • Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was.
 • De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of te warm water.
 • Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Zorg dat je niet teveel zout gebruikt.
 
Naar boven